3 GODE GRUNNER TIL Å HA GOD BEVEGELIGHET

Bevegelighet, Trening -

3 GODE GRUNNER TIL Å HA GOD BEVEGELIGHET

Hva har POSITIVE ting som gode prestasjoner, jevn fremgang og en kropp som virkelig fungerer til felles med NEGATIVE ting som skader, kroniske smerter og stagnasjon i treninga? Det de har til felles, er bevegelighet. Om du stadig ser mer av det NEGATIVE dukke opp i (trenings)livet og du heller vil ha mer av det POSITIVE, er det på tide å TA KONTROLL over din evne til å bevege din egen kropp.

Før vi går inn på de 3 gode grunnene til å ha god bevegelighet, vil jeg komme med min egen definisjon av hva god bevegelighet er. 

Når det snakkes om bevegelighet og mobilitet har mange en tendens til å automatisk linke denne kvaliteten til egenskaper som ofte besittes av turnere, slangemennesker og ellers SVÆRT bevegelige mennesker. DET kan virke imot sin hensikt om nåværende status er at man så vidt klarer å ta på seg sokkene om morran. 

Jeg tror mange som har mye å hente på bevegelighet tenker at «dette ikke er noe for meg» og at jeg «jeg er ikke som DEM». En slik tankegang serverer ingen annen hensikt enn å utsette noe du mest sannsynlig kommer til eller måtte omfavne uansett, før eller senere

Det viktigste du kan fokusere på, er deg selv og din egen fremgang. Ikke hva gymnaster og slangemennesker kan, som du (enda) ikke kan. Så, med det sagt vil jeg gi deg min definisjon av bevegelighet som kanskje gjør denne type trening mer mening for deg.

Min definisjon av god bevegelighet: 

«Evnen til å gjøre det du gjør (eller vil gjøre) UTEN hemmende restriksjoner (stramme muskler/stive ledd).» 

Eksempel:

Om du for eksempel trener knebøy og per dags dato HAR hemmende restriksjoner som gjør at du ikke får trent knebøy UTEN kompenserende bevegelser eller får vondt, så har du per min definisjon god bevegelighet NÅR du igjen klarer å trene knebøy UTEN problemer. 

Så enkelt kan du se på det. 

Det er ikke nødvendig for deg å kunne gå ned i spagaten om dette hverken er noe du egentlig vil gjøre eller trenger for det du trener for. 

Er derimot den type bevegelighet nødvendig eller viktig for deg (fordi du vil gjøre det), stiller naturligvis saken seg annerledes. Men det er nettopp det som er poenget mitt. Du velger selv hvordan du definerer god bevegelighet basert på det du gjør eller vil gjøre. Det trenger ikke gjøres vanskeligere enn det. 

Her er det selvsagt lett å komme med unnskyldninger for seg selv og si at «ja, men da sier jeg bare at jeg har god bevegelighet da, siden jeg føler jeg ikke trenger mer enn jeg allerede har». Det er fair nok det, men her som med alt annet, er det viktig å være ærlig med seg selv. 

Man vet selv om man kan trene det man trener uten hemmende restriksjoner, eller ikke. Alle som trener VET om ett eller flere områder påvirker evnen man har, eller ikke har, til bevege sin egen kropp. 

Om alt du trener nå, virkelig føles bra for deg, har du per min definisjon god bevegelighet. Er du derimot som folk flest, har du områder som skaper begrensninger for deg og du burde da etter min mening rette mer fokus på opptrening av bevegelighet.

For å gi deg et større intensiv for å vektlegge denne type trening i større grad, vil jeg belyse 3 gode grunner til å gjøre det. 

GRUNN 1 - GOD TRENINGSTEKNIKK 

God bevegelighet sørger for at riktige muskler jobber til riktig tid.

Enten du trener styrkeøvelser, løper, eller utøver annen idrett er det vesentlig at riktige muskler jobber til riktig tid. Det er tross alt musklene dine (naturligvis sammen med nervesystemet ditt), som skaper bevegelsene du utfører. 

Om du trener og beveger deg med restriksjoner (stramme muskler/stive ledd) vil kroppen kompensere. Det vil si at kroppen din KAN og VIL bevege seg uansett, men hemmende restriksjoner gjør at bevegelse skapes fra FEIL plass. 

Man KAN argumentere for eller imot at noe er «feil» og «riktig». Om kroppen har en naturlig evne til å tilpasse seg uansett, kan man jo konkludere med at det da ikke spiller noen rolle HVORDAN den beveger seg. 

Det kan man jo prøve å overtale seg selv om, men det blir tilsvarende som å tenke at man kan kjøre bil uten at dekkene er festet skikkelig, kjøre med håndbrekket på, eller la være å fylle på olje. Dette er ting du kan gjøre, ting som kanskje går greit en liten periode, men det vil få konsekvenser. Enten ved at noe blir ødelagt, du kjører ut av veien/kolliderer, eller at bilen stopper. 

Så, selv om du KAN «kjøre din egen kropp» som du vil, er det en stor fordel å sørge for at den blir kjørt så effektivt som mulig. Det positive er at du er den eneste som besitter kontrollen på HVORDAN du styrer den. 

Har man ikke god bevegelighet mister man på sett og vis kontrollen og styringsevnen på sin egen kropp. Og selv om det ikke trenger å bli fatalt av den grunn, ER det årsaker til at man får vondt eller blir skadet. 

For å få maksimalt utbytte og optimale resultater ut av øvelsene du trener, er det vesentlig at du trener med riktig teknikk. Og dette kan kun skje om du bruker riktige muskler til riktig tid. 

Stramme muskler/stive ledd sørger for det motsatte, at du trener med en teknikk som ikke lenger er optimal. Konsekvensen av dette er at andre muskler tar over arbeidet med å skape bevegelse. Effekten av dette igjen er at muskler som egentlig ikke skulle hatt DEN jobben, TAR den jobben, og ender opp med å bli overarbeidet. 

Resultatet av dette, som mange dessverre kjenner til (inkludert undertegnede), er vondter og/eller skader, ofte med kronisk smerteproblematikk som endestasjon. 

Siden du leser dette vet jeg at du allerede trener mye. Enten fokuset ditt er på styrketrening, utholdenhetstrening eller annen idrett - og du kjenner deg igjen i denne problematikken - kan jeg nesten garantere deg at en stor del av løsningen ligger i økt fokus på bevegelighetstrening.

Feil treningsteknikk på gymmet eller kompenserende bevegelser under bevegelser i idrett påvirkes av flere ulike aspekter, men det sier seg selv at bevegelighetstrening er en av de viktigste bestanddelene i hvordan du beveger deg. De påfølgende resultatene du ender opp med å få av din primære treningsform er sterkt påvirket av din evne til å bevege deg.

Trening er bevegelse - og bevegelse er trening. Skal du TRENE riktig må du med andre ord BEVEGE deg riktig (eller sagt på en annen måte:; «godt nok»). 

Jeg håper jeg har fått spikret inn det poenget nå. 

GRUNN 2: KROPPSLIG VEDLIKEHOLD

God bevegelighet sørger for at du kan trene, også når du blir eldre. 

Når jeg varmer opp eller legger inn mobilitetstrening mellom sett av styrkeøvelser får jeg av og til kommentarer på bevegeligheten min. Ofte med spørsmål i form av «hvordan jeg er blitt sånn»?

Dette sier jeg ikke fordi jeg har ekstrem bevegelighet (for det har jeg ikke), men jeg sier det fordi jeg vil understreke et viktig poeng. 

Svaret mitt når det kommer til spørsmål rundt bevegelighet er ikke at jeg har tøyd og tøyd. Jeg har aldri hatt et veldig stort fokus på det, men det jeg har hatt, er KONTINUITET. 

Når jeg ser tilbake på min egen idretts- og generelle treningshistorikk har jeg alltid lagt inn bevegelighetstrening. Svaret er så enkelt som at jeg alltid har gjort det. 

Da jeg var aktiv utøver i fotball og håndball var jeg som oftest den eneste som tøyde etter øktene. Jeg visste egentlig veldig lite om denne type trening da, men det ga rett og slett bare mening for meg å tøye - så jeg gjorde det. 

Og det å gjøre ting, regelmessig, er som med alt annet det aller viktigste for å skape resultater. 

Jeg er ikke lenger en ung gutt. Likevel har jeg bedre bevegelighet nå, enn da. De fleste går motsatt vei, for er det en ting som er sikkert, så er det at bevegeligheten ikke automatisk blir bedre av seg selv med åra. Tvert imot, blir den sakte men sikkert dårligere, med mindre man tar aktive grep for å gjøre noe med det. 

“Use it or lose it.” 

Det man ikke bruker vil man miste. Dette gjelder uansett alder, men konsekvensen av å IKKE bevege seg, blir MER synlig jo eldre man blir. Alle vet dette og mange får kjenne på det i form av en kropp som ikke lenger kan gjøre det den en gang kunne gjøre. 

Poenget med at man mister det man ikke bruker kjenner du sikkert igjen fra perioder med skader eller andre avbrekk fra trening. Har du vært skadet eller vært borte fra styrketrening i uker/måneder, VET du hva som skjer med både styrken og muskelmassen. Du mister ikke alt, men du mister en del, og tapet blir større jo lenger avbrekket er. 

Og har du en gang hatt god kondisjon og ikke har kunnet trene på en stund, så vet du også hvor fullstendig håpløs kondisjonen er når du setter i gang igjen. Det er som dag og natt. 

Både for å TRENE OPP noe (skape resultater) og for å VEDLIKEHOLDE NOE (holde på resultatene), er det en fellesnevner. Den fellesnevneren er KONTINUITET. 

Så, om du har planer om å trene lenge/resten av livet, er det viktig å tenke langsiktig. Det du har kommet unna med, eller kommer unna med nå, er det ikke sikkert du kommer unna med om 2, 5, 10 eller 20 år frem i tid. 

Og siden det er åpenbart at regelmessig bevegelighetstrening er området de aller fleste har MEST å hente på (med andre ord: området de har MINST fokus på), sier det seg selv at du gjør deg selv en bjørnetjeneste om du fortsetter på samme måte. 

Det er aldri for sent å trene opp noe. Du KAN begynne å trene styrke i voksen alder og fortsatt bli grisesterk. Selv om det kan ta lenger tid, er det ingenting som står i veien for deg, annet enn din egen motvilje til å gjøre det. 

For å sikre varige treningsresultater og at kroppen jobber FOR deg og ikke IMOT deg jo eldre du blir, er det vesentlig å tenke helhetlig utvikling. Klarer du å balansere regelmessig styrke- og utholdenhetstrening med en god dose bevegelighetstrening, kan du klappe deg selv på skulderen for innsatsen. Mest sannsynlig får du av det, de resultatene du er ute etter, og kan ta dem med deg videre inn i voksenlivet, og hele veien «til mål»….

Kort og godt er svaret: bare gjør det. 

Regelmessig bevegelighetstrening er rett og slett en gave du gir til deg selv, for å kunne fungere og prestere på de arenaene som er viktig for deg. 

GRUNN 3: OPTIMAL PRESTASJON

God bevegelighet sørger for at du får mest mulig EFFEKT ut av motoren (styrken, eksplosiviteten og utholdenheten) du har trent opp. 

Mange nedlegger betydelig større innsats i opptrening av styrke, eksplosivitet og utholdenhet enn bevegelighet, men om dette er smart er en annen sak. 

For hva er felles for disse kvalitetene? Jo, BEVEGELSE naturligvis. Og mangel på god bevegelighet VIL redusere effekten du får ut av motoren din. Du får rett og slett ikke det du KAN få ut av kvalitetene du har trent opp når det er på tide å demonstrere dem. 

I styrketrening er dette åpenbart. Har du for stramme hofter og en en for stram overkropp, vil du ikke få maksimalt ut av eksempelvis knebøy eller benkpress. 

Under løping, akselerasjon og sprint er dette også like åpenbart. Om eksempelvis hofteleddsbøyerne er for stramme vil kraftutviklingen i hvert steg begrenses, da dette automatisk svekker setemusklene via fenomenet “reciprocal inhibition”. Dette betyr rett og slett at en FOR stram muskel på en side av et ledd (her hofteleddsbøyerne) vil sende svekkende signaler til muskelen på motsatt side (her setemusklene). 

Dette problemet trenger man og bør man rett og slett IKKE ha. Det er ingen grunn til å trene med for stramme muskler (som jeg liker å kalle «bremser» da det er akkurat det for stramme muskler fungerer SOM). 

Jeg forklarer litt mer om dette i klippet under og hva du kan gjøre for å fjerne den vanligste bremsen, den som for folk flest står i veiene for å få maksimalt utbytte av kroppens KRAFTSENTER. 

Er du aktiv utøver vil du også erfare at alt du gjør av atletiske bevegelser, enten det er snakk om å sparke eller kaste en ball, utføre retningsforandringer, starte og stoppe bevegelser, blir BEDRE etter du har gjenskapt god bevegelighet. 

Etter utøvere har lært enkle tøyninger og fått løsnet opp, følger ofte et bredt smil om munnen. Det som før var vanskelig og/eller vondt å utføre, blir nå ofte enkelt å gjøre - og ofte smertefritt i tillegg. 

Jeg VET folk flest mye heller vil gå rett på å løfte tungt, løpe/sprinte eller utøve sin idrett, enn å gå igang med en solid oppvarmingsrutine som sørger for å mobilisere hele kroppen og gjøre den KLAR for trening. 

Jeg er også sånn, men de få gangene jeg slurver med oppvarming, blir økta nesten alltid begrenset av et eller annet. Bevegelser føles tightere og mindre klare, og DET gjør noe med hodet, fokus og prestasjonsevnen. Oftere enn ikke drar dette slurvet med seg problemer på lasset, enten i form av en skade eller eller at noe blir overbelastet og vondt, enten akutt, eller i form av overbelastningsskade over tid.

Skal du prestere på ditt aller beste, er du avhengig av å kunne bevege deg. Om ikke på ditt aller beste (det ultimate potensiale for bevegelighet du har), så hvertfall GODT NOK til å gjøre det du gjør uten restriksjoner. 

Konklusjonen her, er som med mye annet: JUST DO IT!

OPPSUMMERING: 

De 3 gode grunnene til å ha bevegelighet er (1) at du kan trene og bevege deg med riktig treningsteknikk, (2) at du vedlikeholder kroppens funksjon og (3) at du kan prestere på ditt aller beste. 

Jeg vil si at DET er gode nok grunner til å sette i gang med regelmessig bevegelighetstrening. 

Så er neste steg opp til deg. 

Do, or do not, that’s the question….

Sterk hilsen
Eirik Sandvik 

P.S.

Vil du ha et komplett oppvarmingsprogram med bevegelighetstrening som sørger for at du kan fungere og prestere optimalt? 

Da er det bare å kjøre på med programmet SUPERMOBIL. Klikk her for mer info.


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres