4 GODE GRUNNER TIL Å UTFØRE EGENMASSASJE

styrketrening -

4 GODE GRUNNER TIL Å UTFØRE EGENMASSASJE

«Hvorfor har jeg ikke gjort dette før?» DET er en typisk respons fra de som har nylig har begynt med egenmassasje. 

Egenmassasje kan naturligvis tolkes på flere måter, men i denne sammenheng snakker vi om å massere kroppens muskler, enten via egne hender og fingre, redskaper som massasjerulle og massasjeball (eller øvrige verktøy innen feltet). 

Har du erfaring fra dypvevsmassasje eller triggerpunktsbehandling fra en dyktig behandler, vet du allerede hva du kan få ut av det. Hvis ikke, tenkte jeg det var på sin plass å liste opp noen av de fremste fordelene med nettopp egenmassasje. 

Fordel 1: Egenmassasje kan lindre (og eliminere) kroniske muskelsmerter  

Mange sliter med kroniske smerter. Ofte er disse plagene en konsekvens av stramme muskler som ikke lenger opererer som de skal. Når du går spesifikt til verks og løsner opp i stram muskulatur, kan du forvente en reduksjon i smerte.

Ofte er det også slik at overdrevent stramme muskler ETT sted på kroppen, fører til plager i ANDRE deler av kroppen. 

Stramme nakke og brystmuskler kan eksempelvis medføre at skulderkomplekset ikke beveger seg som det skal, med den effekt at skulderplagene kommer snikende, enten under eller etter trening. (Les også: Stram overkropp/låsning i brystrygg? 5 øvelser som løser problemet!)

Stramme setemuskler og hofteleddsbøyere kan på sin side medføre kompenseringer som utarter seg i rygg- og kneplager. (Les også: 4 STORE problemer med en FOR stram hofteleddsbøyer)

Du kan se på en overdrevent stram muskel som et elastisk bånd som er FOR stramt. Dette vil da naturligvis føre til at DRAGET fra denne muskelen blir strammere på leddet enn draget fra andre muskelgrupper som påvirker samme ledd. Enkelt sagt skaper denne stramheten UBALANSE, og det er nettopp denne ubalansen egenmassasje er med på å gjenopprette. 

Selv om du har du vært plaget med et ledd eller en muskel i lang tid er det faktisk en stor sjanse for at regelmessig egenbehandling vil få kroppen tilbake til god stand. Ofte 100%. 

Fordel 2: Egenmassasje kan gjøre deg mer bevegelig 

Som nevnt over, kan du se på en overdrevent stram muskel som et elastisk bånd som er FOR stramt. I tillegg kan du se på det som en BREMS. Om du kjører bil og gasser samtidig som du har bremsen (eller brekket) inne, vet du at dette påvirker bilens kjøreegenskaper negativt. Samme poeng gjelder kroppen din. 

En for stram muskel vil «bremse» evnen til å bevege kroppen optimalt. Dette er du trolig godt kjent med allerede. Sjansen er stor for at du har hatt, beveget deg og trent med en følelse av BEGRENSNINGER i evnen til å bevege deg.

Det kan ha skjedd under styrketrening der du føler det «stopper» før det burde, eller under løping og øvrig idrett hvor du merker at du ikke får ut ditt fulle potensial. Når du kjenner at noe er “OFF” er det ikke sikkert det er musklene som er for stramme, MEN i mange tilfeller er det nettopp det som er årsaken. Og det er jo veldig logisk. Hvorfor? 

Fordi om det er ETT område de fleste har en tendens til å hoppe bukk over til fordel for annen type trening, så er det nettopp arbeid med muskelkvalitet (og fleksibilitet/mobilitet). 

Selv om tøyning, både statisk og dynamisk, er et viktig verktøy for å gjenopprette god bevegelighet, er det ofte behov, ikke bare å «tøye strikken» (muskelen), men også å sørge for å løsne opp i «knutene på strikken».

Og det er nettopp sistnevnte egenmassasje og arbeid med triggerpunkter kan gjøre for deg. Når du får løsnet opp, tar du på sett og vis foten AV bremsen. Effekten er frigjøring av kapasitet, først og fremst i form av en kropp som beveger seg bedre. 

Fordel 3: Egenmassasje kan forebygge skader 

Du vil alltid være MINDRE UTSATT for skade om du har en kropp som beveger seg godt. Det betyr ikke at skader ikke kan oppstå, for det er mange mulige årsaker til at de kommer i utgangspunktet. Overtrening eller feilbelastning er vanlige årsaker, for ikke å snakke om akutte kontaktskader.

Det finnes ingen garantier, men det som er garantert, er at du ved å gjøre det du KAN for å unngå skade, i større grad VIL unngå skade. 

Du kan se på regelmessig egenmassasje på samme måte som regelmessig vedlikehold av bilen din. Selv om du holder bilen i god stand, kan det fortsatt oppstå problemer, MEN sjansen er mindre - ofte betydelig mindre. 

En kropp som består av muskler som er balanserte og velfungerende, vil alltid være bedre enn det motsatte. Egenmassasje er ikke like sexy eller gøy å utføre som andre treningsformer, men det er som oftest den type områder som er VIKTIGST å arbeide med - spesielt når vi snakker om å ha en kropp som fungerer livet ut, ikke bare her og nå.  

Fordel 4: Egenmassasje kan gjøre at du presterer bedre 

Å være løs og ledig i kroppen før man skal prestere på trening eller idrett, er noe helt annet enn å være seg stram og begrenset. Det sier seg selv. Likevel er det langt fra uvanlig å observere folk og utøvere legge ned minimalt med arbeid i tiden før trening/konkurranse. 

Egenmassasje er ikke nødvendigvis den hellige gral når det kommer til metoder man kan bruke for å prestere optimalt. Men det er utvilsomt et av de beste og smarteste verktøyene å bruke når målet er å gi kroppen det den trenger for at den skal fungere på sitt beste. 

En komplett oppvarmingsrutine består av mer enn bare egenmassasje. Arbeid med bevegelighet og stabilitet på de viktigste plassene og en en gradvis overgang til høyere intensitet er sentrale faktorer som burde være med. 

Når det er sagt, er fundamentet for å kunne prestere at du har en kropp som virkelig kan fungere. Og kroppen fungerer bedre etter du har tatt deg tid til å fjerne «bremsene» og «løsnet opp i knutene». 

Eksempel på en grunnleggende sekvens med egenmassasje du kan begynne med 

Det er ikke alltid nødvendig å jobbe med hele kroppen. Likevel vil det være hensiktsmessig å regelmessig være innom alle områder i kroppen for å avdekke potensielle problemområder (overdrevent stram muskulatur). 

Jo mer erfaring du får med dette redskapet, desto raskere vil du gå igjennom en slik rutine, og du vil enklere oppdage hvilke områder som trenger mer «kjærlighet». 

Avsluttende ord 

Egenmassasje er et av verktøyene jeg bruker mest, både på meg selv og kunder/utøvere. Grunnen er at det fungerer! Å leve med smerte, er et helvete. Og å ikke prestere så godt man vet man kan, er kanskje enda verre. Da er det godt å vite at man i de fleste tilfeller KAN gjøre noe med det - og det beste er at man stort sett kan gjøre det helt på egenhånd. 

Det krever viljestyrke. Men nettopp viljestyrke er hva som kreves for å oppnå hva enn det måtte være, som er av betydning for deg.

Du kan med andre ord i stor grad selv avgjøre hvor godt du skal fungere og prestere. 

Sterk hilsen
Eirik Sandvik 

P.S. Om du trenger et komplett oppvarmingsprogram, anbefaler jeg at du sjekker ut SUPERMOBIL. Her tar jeg deg gjennom rutinen jeg selv bruker før de fleste type treningsøkter - en rutine som inneholder egenmassasje, mobilitet og stabilitet som gjør kroppen KLAR for å prestere.

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres