BAKKEINTERVALLER: Den raske og brutale metoden for kondisjon og fettforbrenning

Bakkeintervaller, Intervalltrening -

BAKKEINTERVALLER: Den raske og brutale metoden for kondisjon og fettforbrenning

Har du noen gang ønsket deg en treningsmetode som gir deg bedre kondis og lavere fettprosent, på en rask og enkel måte? Den metoden finnes og heter bakkeintervaller! 

Hva er bakkeintervaller? 

Bakkeintervaller er rett og slett en treningsform som baserer seg på å løpe opp en moderat til bratt bakke med nære til maksimal intensitet, før du går ned igjen og repeterer. Igjen og igjen. 

Hvorfor bakkeintervaller? 

Du trener opp evnen til å tåle mer arbeid på høy intensitet. Over tid vil du merke at du presterer bedre og bedre, der du før måtte ta en pust i bakken, bokstavelig talt.

Der vanlig løping primært trener opp det aerobe energisystemet (der du har oksygen tilgjengelig), vil bakkeintervaller primært trene opp det anaerobe systemet (der du ikke lenger har særlig med oksygen tilgjengelig).

Når du pusher deg såpass hardt at du merker at «melkesyra» dukker opp, og du trener opp evnen til å prestere i dette området, vil du øke din såkalte anaerobe terskel. Dette vil si at du over tid vil klare å arbeide med en høyere intensitet enn tidligere, uten å bli utmattet. Denne type intervalltrening vil også påvirke det maksimale oksygenopptaket i positiv retning, som igjen gjør at kondisjonen din bedres, over hele linja. 

Så, enkelt sagt kan du se på denne treningsformen som noe som gjør deg istand til å takle mer intensivt arbeid på en bedre måte enn før. Samtidig vil du merke at du kan arbeide sammenhengende på en høyere intensitet enn tidligere, som for eksempel under «vanlig» løping. 

At bakkeintervaller er positivt for fettforbrenning er det heller ingen tvil om. 

Hvordan gjøre det? 

Denne metoden er ikke rakettforskning. Steg 1 er å finne en moderat til bratt bakke. Steg 2 er å løpe opp med maksimal til nære maksimal intensitet. Steg 3 er å gå ned igjen, for så å repetere. 

Start med 4-5 intervaller og jobb deg opp til å kjøre 10 harde intervaller. 

Når du har kommet deg hit, kan du velge å legge til en «bonus» på toppen, aka. en styrkeøvelse. Pushups er en god start. Når dette blir for lett, gå over til burpees. Klarer du 10 bakkeintervaller med 10 burpees på toppen, kan du klappe deg selv på skulderen for å ha kommet i god form. 

Avsluttende ord

Det er lett å tenke at ting må være avansert for å komme i toppform. Sannheten er motsatt. Det er det ENKLE som trumfer. Det blir ikke stort enklere enn bakkeintervaller, men det skal sies at det kan være et rent helvete underveis. Og nettopp derfor er det mange som kvier seg og heller vil sette seg ned på treningssykkelen eller tilsvarende. Ikke lur deg selv. Gjør det som er ukomfortabelt. Det er som regel den raskeste veien til vekst og utvikling.  

Jeg runder av med et sitat fra Bruce Lee som setter spikern i kista for alle som tror finesser og avanserte metoder er veien å gå. 

“The height of cultivation always runs to simplicity. It is the halfway cultivation that leads to ornamentation”. - Bruce Lee

Bakkeintervaller er en del av treningsprogrammet Sterk Mann - programmet som trener deg fysisk og mentalt STERK, på en og samme tid. 

Sterk hilsen
Eirik Sandvik 


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres