Du får ikke svar, før du gjør det

Du får ikke svar, før du gjør det

Det er lett å tenke at alle brikkene må være på plass før man kan gå for det man vil gå for. At alt skal være perfekt og planlagt. Alt skal være under kontroll. Problemet med den type tankesett er at man aldri starter – og da er jo hele poenget borte! Løsningen er enkel, men krever en total helomvending. 

Perfeksjonisme står i veien for livet

Man kan jobbe med noe så til de grader at det faktisk ender opp med å BLI “perfekt”. Spørsmålet er om det er verdt det? For det er to typer tilnærminger til arbeid. 

Innen kunst, er det et par eksempler som illustrerer dette poenget veldig godt.

Kunstner 1 jobber stort sett med å perfeksjonere sine verk, og ender opp med 1-3 kjente kunstverk i løpet av sin levetid. Kunstner 2 derimot, jobber med å produsere, få ting ut til verden. Kunstner 2 ender opp med en hel masse ræl som ikke er verdt noe som helst, men får samtidig en rekke mesterverk ut til verden. Picasso er et eksempel på sistnevnte. 

Det er altså ikke noe rett eller galt. Noen liker å flisespikke på EN ting, og bruke lang tid på hver eneste detalj. Andre foretrekker å jobbe med et prosjekt, fullføre, og gå videre til neste prosjekt. Personlig heller jeg mot produksjon, fremfor perfeksjon.

Poenget er overførtbart til trening og livsstil

Du kan jobbe nitidig meg alle mulige detaljer i treningsopplegget ditt. Spørsmålet er om du da ikke bare lurer deg selv ved å tenke mer enn du gjør. Ofte står tankene i veiene for handling. 

Du har sikkert kjent på effekten av å begynne med noe du egentlig ikke vil begynne på/med, for så å kjenne underveis at lysten og følelsen bedrer seg, av å BARE GJØRE. Løsningen er altså først og fremst, å bare starte. 

Det er klart at det er mange ulike type tilnærminger til trening du kan og bør fokusere på. Innen styrketrening kan du for eksempel velge mellom maks, eksplosiv og metabolsk trening. Og innen utholdenhet kan du blant annet velge mellom sprint, lang- og mellomdistanse. Fortsetter vi med bevegelighetstrening og eksplosiv trening, og øvrige nødvendige ting å tenke på (søvn, kosthold, massasje, etc.) som kan påvirke fremgangen din, så sitter vi igjen med så mange ulike parametere at det er komplett umulig å lage et perfekt opplegg. 

Om vi i tillegg tar hensyn til at alle mennesker er ulike basert på livserfaring, følelser, tanker, kroppsform, skadehistorikk og YOU NAME IT – så sitter vi igjen med en gåte som er umulig å løse. 

Ingen vet hva som er riktig eller perfekt

Svaret på hva som enten fungerer, eller ikke fungerer, får du av å gjøre det. 

Når du har gjort noe, får du svar. Har du ikke gjort noe, sitter du kun igjen med svar på hva du får av å IKKE gjøre det. 

Erfaring er det som veier tyngst når det kommer til å finne ut av hva som fungerer godt og mindre godt i en gitt situasjon. En som har vært der og gjort det, har mer å fare med enn en som kun har spekulert i det. 

Det betyr ikke at man ikke kan «lese seg opp» på noe, men har du vært igjennom en situasjon, enten det er snakk om en viss type trening og idrett, ELLER en viss type skade eller en annen type utfordring i livet, så kan man se ting fra et KONKRET perspektiv. 

Når du lever det, får du svar 

I bunn og grunn er løsningen så enkel som å begynne å LEVE det livet du vil leve. Ikke tenke på det, drømme om det eller planlegge det. Det vil si, planleggingen er en del av gamet, men jo mer du gjør og lever det, desto mer REALISTISK vil også planleggingen bli. 

Det du planlegger FØR du begynner med noe, ser som regel HELT annerledes ut enn den planen du ender opp med å følge. Det er umulig å se for seg hvordan veien blir der fremme, men når du ser bakover, kan du se hver minste lille detalj. 

Suksess etterlater seg spor, av de som har gått veien. Det er derfor erfaring er gull verdt. 

Det betyr ikke at du burde gå samme vei som en annen. Det betyr derimot at det finnes de som kan hjelpe deg med å unngå mange av utfordringene på veien. De du ikke kunne se var der, fordi de aldri var en del av planen…. ;) 

Sterk hilsen

Eirik Sandvik


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres