Er det VIKTIG, gjør det HVER dag.

Er det VIKTIG, gjør det HVER dag.

Da jeg først hørte «om det er viktig, gjør det hver dag», tenkte jeg at DET er jo komplett umulig. Problemet var at jeg tenkte på feil måte. For budskapet.... det er 100% korrekt! 

Gjør det enkelt 

Vi har lett for å overtenke og utbrodere omfanget av noe vi tenker å gjøre. 

Bare det å planlegge en ferietur kan fort ende opp med en hel masse tidssløseri og planlegging i hytt og gevær. Til slutt kan ferien bli SÅ planlagt, at den blir en eneste stor forpliktelse og full av stress, istedenfor å bli det en ferie tross alt skal være - frihet fra stress. 

Skal du på ferie? Bestem deg for reisemål og dato, søk opp reisemuligheter, bestill, og dra. Så enkelt kan det faktisk være. 

AT du gjør det, er det aller viktigste

Å skulle gjøre det som er viktig hver dag, kan virke som en umulig oppgave. Om du anser flere ulike fysiske kvaliteter som viktig, kan jo bare området «trening» fylle opp hele dagen.

Om styrke og utholdenhet er viktig, kan det være lett å tenke at siden jeg må gjøre det som er viktig hver dag, så må jeg trene 2 fullverdige treningsøkter hver dag. En for styrke og en for utholdenhet. 

Når dette blir tankegangen, er budskapet misforstått og poenget blir tapt.

For det er jo ikke sånn at om noe er viktig, så må det maksimeres hver dag, for å gi avkastning. Not at all. 

Bare fordi det er viktig å pusse tenna, er det ikke nødvendig å bruke en hel time på det morgen og kveld. Samme gjelder med områder du anser som viktig for din trening og utvikling. 

  • Er styrke viktig, kjør for eksempel 20 pushups hver dag. 
  • Er utholdenhet viktig, løp 20 minutter hver dag. 
  • Er bevegelighet viktig, sørg for at du tøyer i 10 minutter hver dag. 

Og vipps, så ble budskapet ekstremt ENKELT, som det jo skal være. 

Hvorfor gjøre det vanskelig? 

Det er fort gjort å la enkle ting bli avansert.

Som i eksempelet over ser du at styrke kan bety EN øvelse. At utholdenhet betyr at du er LITT aktiv. At bevegelighet betyr at du gjør et PAR tøyninger eller øvelser. 

Tenker du at du må ha et komplett treningsregime for hver eneste viktige ting hver dag, blir det for mye – og dermed aldri gjort. 

Det som er lite, kan virke å gi lav avkastning ved første øyekast, men la oss se nærmere på det. 

Om du følger eksempelet over i løpet av en uke, har du kjørt 140 pushups, løpt i 2 timer og 20 minutter og tøyd/mobilisert kroppen i 1 time og 10 minutter. 

Et resultat som for en proff ikke er veldig mye, men for de fleste, faktisk en relativt stor mengde trening over en uke. (Og de færreste jeg kjenner som trener, sørger for over en time med bevegelighetstrening i løpet av uka... selv ikke de som virkelig er dedikerte...)

En av fordelene med å gjøre LITT hver dag, er at kvaliteten som regel blir betydelig høyere på det som gjøres, enn om ALT skal gjøres.

Du har sikkert hatt en planlagt økt foran deg, som du rett og slett bare «utførte», fordi du ble demotivert av alle øvelsene du så på planen foran deg. 

I perioder er det selvsagt meget positivt å ha et konkret og omfattende treningsprogram (og er ofte helt nødvendig for å oppnå resultater), men det kan i andre perioder være drepen på gjennomføringsvilje og ikke minst på KVALITETEN på det som blir gjort.

Det er enklere å kjøre 20 gode pushups EN gang om dagen, enn 5 sett med 20 pushups på mandag, etterfulgt av en rekke andre styrkeøvelser med samme omfang. Det er faktisk VELDIG mye enklere.

Perspektivet må endres 

Skal man få til noe bra, endre noe, er det som regel perspektivet som må endres. Som jeg nevnte innledningsvis var også min tanke rundt at «om noe er viktig, gjør det hver dag», basert på et lite produktivt perspektiv for å få noe godt ut av det. 

Mange er inngrodd i mønstre som sier at jeg MÅ gjøre dette på DENNE måten. Jeg MÅ ha 5 sett med en øvelse, sammen med 5 andre øvelser, for at det skal gi meg resultatet jeg vil ha. 

KANSKJE. 

Kanskje er det nettopp det som skal til for at du skal oppnå det du vil oppnå. Jeg sitter ikke på fasiten, hverken for hva som skal til for at du skal lykkes med det du vil, eller noe annet for den saks skyld. 

Jeg vet derimot at svært mange aldri oppnår noe som helst, eller verre, slutter å trene, fordi de alltid ender opp med et skuffende resultat eller ender opp med å leve «slavisk» etter en ALTFOR omfattende plan – et treningsregime som rett og slett ikke går an å utføre, over tid. 

Som du så i eksempelet over, blir det til slutt MYE ut av det LILLE som blir gjort i dag, selv om det virker ubetydelig lite når du gjør det. Og det er også poenget og hvorfor det er så viktig å GJØRE det som er viktig – hver dag.

Når det du anser som viktig BLIR prioritert, DA skjer det ting. 

Aldri før. 

Sterk hilsen Eirik

P.S. Eksempelet på hva du kan trene hver dag, var nettopp det, et eksempel. Noen ønsker og trenger betydelig mer enn dette, andre ikke. Det er budskapet jeg vil du skal ta med deg videre. 

Det var fra Dan John jeg først hørte "If it's important, do it everyday", en mann som for meg har vært et forbilde og en stor inspirasjonskilde. (Her et bilde fra da jeg besøkte han i Utah, back in the days.) Det er ikke alltid man skjønner ting med en gang, men... ting som blir sagt og handlinger som blir gjort, setter spor, og budskap vil til slutt blomstre. Å gi tilbake, er aldri en svakhet. 


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres