
GRUNNEN TIL AT DU FÅR VONDT AV BASELØFT
Trening av baseøvelser som knebøy, markløft og benkpress kan gi deg enormt gode resultater, MEN at det er mange som sliter med rygg-, kne-, og skulderplager i forbindelse med disse øvelsene, det er det INGEN tvil om.
Det de fleste jeg har trent og coachet opp igjennom årene har hatt til felles, er at de har hatt et stort fokus på trening av baseløft OG at de har hatt plager i enten korsrygg, knær eller skuldre.
De fleste har tatt kontakt for teknisk justering for å løse plagene slik at de kan fortsette med SMERTEFRI trening av baseløftene.
SOM REGEL ligger løsningen på smerter i forbindelse med disse øvelsene i teknisk innlæring. Dette gjelder vel så mye for mosjonister som for utøvere som har trent lenge (og som egentlig tror de har gjort ting riktig.)
Om man hopper bukk over grundig teknisk innlæring, vil man nesten alltid ende opp med smerte og skade. Spesielt når man begynner å løfte tungt på regelmessig basis.
At så mange har tatt og fortsetter å ta så lett på dette har vært og forblir et mysterium for meg.
Teknikk vil jo rett og slett si HVORDAN man gjør noe.
Om du skal lære å lese, må du først lære bokstavene i alfabetet og deretter må du lære å sette de sammen til ord. Det tar en del tid å få kontroll på dette og læringsprosessen vil for mange oppleves som kjedelig da denne læringen består av MYE repetisjon.
Men hva er alternativet? Om man ikke lærer alfabetet og hvordan sette sammen bokstaver til ord, hvordan skal man ende opp med å mestre evnen til å lese? Jeg kjenner ikke til noen annen løsning enn å gå igjennom læringsprosessen.
Det å kunne lese åpner døren for å kunne tilegne seg kunnskap på de områdene man ønsker økt forståelse og innsikt (aka. evnen til å lese legger grunnlaget for å oppnå «gode resultater»).
Å IKKE kunne lese setter deg i stor fare for å ende opp inkompetent eller i det minste svært begrenset på mange områder i livet. Jeg ANTAR de fleste er takknemlige for at de ble opplært i evnen til å lese, uavhengig av hvor potensielt dørgende kjedelig opplæringsprosessen VAR.
Hva har evnen til å lese å gjøre med trening?
Evnen til å lese har i seg selv lite med trening å gjøre, men læringsPROSESSEN har ALT å gjøre med trening. Det vil si, OM du vil lære å trene og bli kompetent nok på trening til å faktisk KUNNE TRENE.
Alle «kan» jo trene, men det er virkelig ikke mange som KAN trene (før de har gjennomgått en grundig opplæringsprosess).
Det sier seg selv at man uten innlæring og opplæring, besitter begrenset eller ingen kompetanse i det hele tatt. Man kan tro man gjør det, men denne troen blir raskt transformert til åpenbaring om at man ikke kan, når man blir satt ut av spill (av sin egen (feil)trening).
Så, HVORFOR får man vondt av baseløft?
Grunnen til at man får vondt av baseløft er at man ikke besitter den riktige treningskunnskapen, eller så har man enda ikke INTEGRERT den riktige treningskunnskapen i kroppen og treningen sin.
Et godt eksempel på hva riktig teknisk innlæring fører med seg er illustrert i klippet under. Det er verdt å se for å forstå HVA som er viktig for å trene kroppen sterk uten skade.
Det finnes unntak
I min erfaring er mangel på teknisk kompetanse hovedproblemet når det kommer til plager og skader i forbindelse med trening av baseløft, men andre områder kan også påvirke.
Nåværende plager, skadehistorikk og kroppsform påvirker trening av baseløftene, men også her vil forståelse av hvordan TILPASSE baseløft (ved å justere fotplassering, stangplassering, grepsbredde, bevegelsestype, etc.) i de fleste tilfeller, løse problemet - som igjen tilbakeføres til KUNNSKAPEN man enten har eller ikke har.
Det hele bunner ut i riktig kunnskap og praktisk anvendelse av denne kunnskapen.
Spørsmålet er om man gidder å gå gjennom læringsprosessen, eller ikke. Dette gjelder for alt man vil være/bli kompetent på i livet, og om du tror det er LETT å mestre tung til ekstremt tung BELASTNING av din egen kropp og dine egne ledd, over tid, så tro om igjen.
Selv om styrketrening ikke er rakettforskning, er det (selv om mange enda ikke har fått øynene opp for det) et fagområde og et yrke. Et yrke som for blant annet toppidrettsutøvere verden over i STOR GRAD belager seg på for å KUNNE fungere og prestere på sitt aller beste.
Når dette yrket (StyrkeCoach/Strength Coach), har en så stor plass i treningsprosessen for toppidrettsutøvere, som er HELT avhengig av å ha kropper som fungerer og presterer, hvor viktig eller lite viktig tror du kunnskap på dette området har å gjøre for deg, din kropp, funksjon og prestasjonsevne?
En skade på en utøver som tjener enormt på sin idrett, er katastrofalt, både for individet, men også for laget/organisasjonen som tjener på og er avhengig av vedkommendes prestasjonsevne.
Styrketrening er langt ifra alt som påvirker skade/ikke skade og prestasjon, men styrketrening er utvilsomt noe av det aller viktigste for å trene kroppen sterk, robust og motstandsdyktig for påkjenninger under trening, hverdag og konkurranse.
Å lære å trene på riktig måte, er i min mening ikke et valg man har om man ønsker optimale treningsresultater. Det er en absolutt nødvendighet.
Anbefalt løsning om du fortsatt sliter med baseløftene
Om du vil ha oppskriften jeg har utviklet basert på min erfaring og kunnskap, og som jeg bruker som fundament i mitt yrke som StyrkeCoach, anbefaler jeg at du går igjennom kurset BLI DIN EGEN STYRKECOACH. Her lærer du alt du trenger å vite om treningsteknikk for å få maksimalt utbytte av styrketrening.
Kurset er ikke for alle, for alle «gidder ikke» å bruke tiden som kreves for å virkelig mestre trening. Men, jeg kan garantere deg at du aldri vil angre på tiden du brukte på innlæringsprosessen når du endelig besitter og eier kunnskapen i din egen kropp og trening. Og mest sannsynlig slipper du skadene.
Sterk hilsen
Eirik