Kjerneøvelsen som gjør deg STERK og EKSPLOSIV!

Prestasjonsfremmende trening, styrketrening -

Kjerneøvelsen som gjør deg STERK og EKSPLOSIV!

Skal du kunne være så eksplosiv som mulig i bevegelser er du nødt til å ha en viss styrke innabords, men det er noe som er minst like viktig, nemlig evnen til å OVERFØRE kraft uten lekkasjer. Og det er nettopp DEN evnen kjerneøvelsen landmine trener opp, når du trener den på riktig måte vel og merke. 

Enten du skal løfte tungt, løpe fort, hoppe langt og høyt, sparke eller kaste en ball eller slå, sparke og ta ned en motstander, er du avhengig av at kraften du skaper blir dirigert i riktig retning. Og det er her kjernen din kommer inn i bildet.

Hovedfunksjonen til kjernen din er å stabilisere ryggraden din slik at den kan VIDEREFØRE kraften du skaper med armene og beina dine, til riktig sted. Om kjernen IKKE er sterk nok eller ikke trent opp på riktig måte, vil kreftene istedenfor å bli videreført, heller LEKKE i de segmentene som ikke innehar nok stabilitet og styrke. 

Konsekvensen av lekkasjer er (eller vil bli) feilbelastning. Under tung belastning kan resultatet bety akutt skade, og over tid kan det balle på seg overbelastningsskade. Det er da først og fremst korsryggen din som blir utsatt, MEN resten av kroppen vil også kompensere om du skaper mye kraft rundt en ryggrad som ikke blir stabilisert. En svak kjerne kan rett og slett bety skader og smerter i alle kroppens ledd. Kroppen fungerer tross alt som en ENHET. Glem aldri det!

Når det kommer til eksplosivitet og kraftutvikling er det først og fremst evnen til å skape og stabilisere ROTASJONSKREFTER som gjelder, og her vil ikke «tradisjonell» kjernetrening gi deg noe særlig utbytte. Du kan for eksempel kjøre sit-ups til du blir gul og blå, uten at du blir mer eksplosiv. Dette fordi den type øvelser ikke trener opp evnen til å kontrollere og videreføre rotasjonskrefter som blir plassert på ryggraden. 

En øvelse som derimot trener opp DEN egenskapen, er landmine. Denne øvelsen er rett og slett en av de beste «funksjonelle» kjerneøvelsene du kan benytte deg av, enten målet er funksjon, styrke, prestasjon, eller alle tre. 

Når du virkelig mestrer landmine, besitter du evnen til å kontrollere krefter som forsøker å dra ryggraden din ut av posisjon, i alle plan. Med denne på plass, eier du sann kjernestyrke, som har overføringsverdi til alt annet du gjør med kroppen din. 

Så med det sagt, la oss se på de tekniske punktene du må få på plass for å utføre landmine på riktig måte i praksis. 

Landmine: øvelsen som gjør deg sterk og eksplosiv!

Når du mestrer de grunnleggende tekniske punktene og du virkelig er stabil med kun stang, går du over til ytterligere belastning. Du kan gå relativt tungt, men aldri så tungt at det går utover ryggradens integritet. 

Etterhvert som du blir trygg i øvelsen og kjenner deg TIGHT selv med relativt tung belastning, kan du vurdere å gå over til Atletisk Landmine. Denne krever en del mer koordinasjon og bør ikke trenes uten solid kjernestyrke på plass. Men når du får denne inn i systemet, vet du hva det vil si å ha en kjerne som gjør det den er MENT å gjøre for deg. 

Hva enn du gjør, sørg for at du trener kjernen på en måte som gir deg den styrken og stabiliteten du trenger. For mer info på kjernetrening, les gjerne denne artikkelen også (det er en stor fordel - og jeg vil faktisk si et "krav" - å mestre de 2 første øvelsene som presteres i nevnte artikkel). 

Kjør på!! 

Sterk hilsen 

Eirik Sandvik 

P.S. Om du vet du har mangler hva gjelder kjernestyrke, eller på andre områder i treningen din, kontakt meg gjerne for personlig eller online trening. Det er lett å overse mangler i sin egen treningsprosess og det er som regel lurt å få et par detaljfokuserte øyne rettet på seg, om man ønsker å gjøre ting best mulig i praksis. Det er tross alt det du gjør i praksis som avgjør om du får, eller ikke får resultatene du er ute etter. 

For info om samarbeid - klikk her. 


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres