SELVSTENDIGHET: 3 steg til å ta kontroll over din egen trening

Selvstendighet, Styrketrening, Treningsteknikk -

SELVSTENDIGHET: 3 steg til å ta kontroll over din egen trening

 

Mange er avhengige av et treningssenter for å trene. Det har særlig denne covid-perioden gjort mange oppmerksom på. Dessverre er det mange som lar seg stoppe av det, setter seg selv i ventemodus, og lar kroppen forfalle. Det er det ingen grunn til! 

Hvorfor la andre eller ytre omstendigheter diktere DIN treningsprosess, kropp og helse, når du ENKELT kan ta kontroll over din egen trening? 

Dette er de 3 stegene du kan og må ta om du skal bli selvstendig. 

Steg 1: Bestem deg  

Det første steget du må ta, er rett og slett å bestemme deg for at du skal bli selvstendig. Ønsker du virkelig å ta styring over din trening, nå og for alltid? Det er et enten-eller, spørsmål, som krever et NEI, eller JA-svar. 

Til nå har du kanskje latt tilfeldigheter avgjøre. Kanskje har du hoppet fra program til program. Kanskje du har blitt trent av noen andre. Kanskje lar du deg inspirere og styres av trendene som dukker opp i sosiale medier.

Greit nok det. Å la seg inspirere er ofte et «must» for fremgang, MEN det kan fort medføre at du blir en kasteball mellom ulike ideer og fremgangsmåter. Oftere enn ikke, skaper det trøbbel, stagnasjon og paralyse. Evnen til å ta avgjørelser blir utvilsomt påvirket i negativ retning av antall valgmuligheter du har.

Skal du bli selvstendig, må du eie din egen treningsprosess. For å få til det i praksis, trenger du et solid fundament. Et fundament som er urokkelig. Det vil si noe du alltid kan vende tilbake til og lene deg på, uansett hva som dukker opp av problemer og uforutsette hendelser. 

Når det gjelder styrketrening, er teknisk mestring av alle fundamentale øvelser, en absolutt nødvendighet. Dette danner grunnmuren i ethvert treningsopplegg. Det gjør at du presterer bedre og det gjør at du unngår de typiske skadene. 

Dette må på plass uavhengig av om du trener på et treningssenter, eller hjemme. Punktum. Så her må du rett og slett ta en avgjørelse. Å investere i å legge ditt eget fundament, eller la være. Your call. 

Steg 2: Skaff det du trenger  

Å være avhengig av et treningssenter, er en svakhethet. Om du skal eie prosessen din, må du vite at du alltid kan trene det du vil trene, uansett hva som skjer. Ingen vei utenom dette. 

Skal du trene det du vil trene, må du sørge for at du har tilgang på det du trenger. Du må ha det du må ha! Som med maten du trenger hver dag for å sikre at du får energien du trenger, må du ha utstyret du trenger for å få resultatene du vil ha.  

For å bygge noe må du ha verktøy. Om du bare skal lage noe EN gang, kan du låne eller leie. Skal du lage noe igjen og igjen (som trening jo baserer seg på) må du – om du vil bli selvstendig – EIE verktøykassa di. 

«Jeg har ikke råd», eller «jeg har ikke plass» er unnskyldninger. Du kan skaffe deg et basic hjemmegym selv med et stramt budsjett. Er trening viktig for deg, noe du skal drive med resten av ditt liv, og du har midler, er det bedre å investere i noe bra, som varer. Dette er som regel også rimeligere på sikt. 

Er du ikke ute etter et hjemmegym, kan du skaffe deg kettlebells, lære å bruke dem og trene hvor du vil, ute som inne. Alle har plass til kettlebells.

Min anbefaling er at du skaffer deg et solid hjemmegym bestående av et rack, en treningsbenk, en vektstang, frivekter og vektskiver. Skaff noen solide treningsmatter i tillegg og vipps så har du et hjemmegym som lar deg trene ALT. Til dette formålet trenger du faktisk minimalt med plass. Et område eller rom på 10 kvm er mer enn nok. 

Så, har du bestemt deg for å bli selvstendig i steg 1, er steg 2 å finne utstyret du trenger, deretter kjøpe det. Har du først kommet så langt, kan du trene alt du vil trene, uavhengig av om treningssenteret er åpent eller ei. 

Steg 3: Lag en plan og gjennomfør

Du har nå bestemt deg, tatt en avgjørelse, og du har utstyret du trenger. Det tredje og siste steget er å sette deg ned og skissere en plan, et opplegg, treningsprogrammet ditt. 

Slutt å vingle frem og tilbake! Lag ditt eget treningsprogram, eller kjøp et program du vil følge, et program som passer for deg og målet du har. 

Å sette opp et treningsprogram som fungerer er enklere enn du tror. Slutt å overtenk! Så lenge du har lagt fundamentet ved å kvalitetssikre din egen treningsteknikk, er hovedpoenget å trene de grunnleggende øvelsene over tid, med progresjon – altså at sakte, men sikkert øker belastningen du trener med.

Legg fancy øvelser og treningsmetoder til side. Det finnes ingen magiske metoder, ingen øvelser som tar deg fra A til B raskere enn det grunnleggende. Du trenger ikke gå på henda, ta backflips, eller hoppe rundt som en duracell-kanin for å bli helhetlig STERK.

Når alt det unødvendige er spikket bort, sitter du igjen med følgende øvelseskategorier du må trene på regelmessig basis. 

  • En press-øvelse (f.eks. benkpress) 
  • En dra-øveslse (f.eks. chin-ups)
  • En hoftedominant øvelse (f.eks. markløft)
  • En kne-dominant øvelse (f.eks. knebøy)
  • En kjerneøvelse (f.eks. planke)

Verre er det ikke. Dette er fundamentet i ethvert solid treningsprogram for styrke. Videre er det regelmessighet og riktig treningsteknikk som er avgjørende for treningsresultater. Legg gjerne til andre øvelser ved behov, men sørg for at du gjør det som gir deg mest avkastning, først. 

Kort oppsummert: 

Å ta kontroll over din egen trening er enkelt, men krever et valg. Du må ville det og som med alt annet du vil lære og mestre, krever det investering. Først og fremst i tid, men også økonomisk. Å være gjerrig er greit, men det forlenger tiden til mestring. Noen er gjerrige livet ut og blir dermed sittende igjen uten kunnskap, nødvendige ferdigheter og tilgang… som igjen medfører avhengighet… som igjen skaper sårbarhet. Å være sårbar er bra på mange områder i livet, men på dette området, er det svakhet. 

Når de 3 stegene er tatt, er det bare å sette igang og følge planen. 

Så vanskelig og så enkelt er det. 

Sterk hilsen
Eirik Sandvik

P.S. Om du vil sette igang med et komplett treningsprogram som gjør deg sterk, bevegelig og utholdende, klikk her for mer informasjon.


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres