FIT OVER 40

Til deg over 40:

Vil du ha en helhetlig sterk, fleksibel og velfungerende kropp i voksen alder? En kropp som faktisk FUNGERER i hverdagen? Vil du lære å trene på en måte som gjør deg sterk samtidig som du UNNGÅR skade? Vil du rett og slett gjøre det som trengs for å MOTVIRKE FORFALL? Om svaret er JA på ett eller flere av spørsmålene, les videre. 

Våren 2022 søkte jeg testkandidater til et nytt treningskonsept.

Konseptet rettet seg mot voksne som var lei av å trene på seg plager og skader med «tradisjonell styrketrening», og som var klar for å prøve en ALTERNATIV LØSNING for å trene kroppen sterk, frisk og velfungerende. 

Over 50 deltakere fikk teste opplegget.

Antagelsen min før de startet, var at et helhetlig balansert styrkeprogram, UTEN typiske «problem-øvelser» (de som ofte fremprovoserer plager og skader) kombinert med strategisk arbeid med å gjenvinne bevegelighet og rehab-øvelser, ville GJENOPRETTE en sterk og velfungerende kropp i voksen alder - selv med kropper fulle av «skavanker» (les: eksisterende smerteproblematikk og/eller kroppslige begrensninger fra tidligere skader). 

Basert på resultater og tilbakemeldinger fra de som testet opplegget, ble antagelsen min bekreftet. Det er åpenbart at de fleste som har bikka 40 TRENGER å trene mer spesifikt og systematisk for å overvinne de utfordringer som kommer med økt alder. 

Men det er bedre at du får høre direkte fra de som testet og gjennomførte opplegget, hvordan DE opplevde å trene på denne måten. 

Hva sier de som testet og gjennomførte det 8 uker lange programmet som er tilrettelagt for kropper over 40?  

Her forteller noen av testdeltagerne litt om sin treningsbakgrunn, hvilke utfordringer de hadde før de startet, og hvilke resultater de oppnådde. 

Uavhengig av hvordan du velger å trene fremover, er det 3 STORE UTFORDRINGER jeg vil du skal være klar over. Dette er viktig å ta seriøst, SPESIELT etter du har bikka 40. 

UTFORDRING 1: Redusert toleranse for regelmessig tung trening (og ikke minst baseløftene knebøy og markløft)

Selv om noen kan komme unna med det, er den generelle erfaringen at regelmessig tung trening raskere vil føre til skade og smerter i voksen alder. 

Det er heller ikke til å komme unna at svært mange skader seg av øvelsene knebøy og markløft. Dette betyr ikke at øvelsene ikke er gode, eller ikke kan trenes, men å komme med betydelig større risiko enn gevinst (for svært mange), DET gjør det.

UTFORDRING 2: Redusert bevegelighet (rettere sagt en kropp som er stiv som en stokk)

Nesten alle voksne jeg snakker med og/eller observerer, har redusert bevegelighet i kroppen, både når de trener og ellers i hverdagen. 

Dette byr alltid på problemer. Hvorfor? Fordi dårlig (eller redusert) bevegelighet gjør det svært vanskelig å trene med riktig treningsteknikk. Og siden den største konsekvensen av å trene med FEIL teknikk er skader og smerter, sier det seg selv at dette er en utfordring man må overvinne. Det vil si, OM man vil ha en kropp som fungerer - ikke bare nå, men også resten av livet. 

UTFORDRING 3: Smerter i muskler og ledd

Det er flere årsaker til smerter. Noen av dem er ubalansert trening, feil treningsteknikk og som nevnt, dårlig bevegelighet. Når det er sagt er det en annen svært sentral årsak til at kroppen er full av smerte, og det er MANGEL PÅ SELVPLEIE. 

Det de færreste er klar over, er at man selv kan løse de aller fleste plager man har med muskler og ledd. Enten det gjelder korsrygg, skuldre, knær eller nakke (de typiske problemområdene) finnes det effektive løsninger.

Mange tror de må gå regelmessig til en behandler for å bli kvitt eller holde smerteproblemer i sjakk, men det er FEIL. Med noen unntak, vil du kunne løse dine smerteproblemer helt på egenhand (så lenge du har de riktige verktøyene og vet hvordan du skal bruke dem). 

Det er ikke sikkert dette gjelder for deg, men om du kjenner deg igjen i utfordringene over, stadig møter på skade/smerteproblematikk, eller rett og lett ikke får det du vil ha ut av treningen din, er det åpenbart at det ligger stor verdi i å gå enn annen vei enn den du er vant med å gå. 

Vi mennesker er vanedyr og har en tendens til å holde på det samme gamle (det som er kjent), selv om det ikke lenger gagner oss. 

Spørsmålet er om du er klar for en NY og BEDRE måte å trene på du også? 

Det er alltid noen som velger å kjøre på videre i samme spor som vanlig, til tross for at de allerede har bevist for seg selv at DEN veien fører til eksakt samme sted hver gang.

En evig dans mellom stagnasjon, skader, smerter og påfølgende avbrekk fra treningen er på ingen måte den beste veien å gå, men er likevel realiteten for svært mange som trener. Sånn trenger det ikke være!  

Om du er lei av effekten du vanligvis får av treningen din og heller ønsker en KONKRET OPPSKRIFT på hvordan trene for å bli sterk, fleksibel og velfungerende i voksen alder - vel, da er du en perfekt match for det nye treningskonseptet. 

Jeg har nå gleden av å introdusere FIT OVER 40 - treningsprogrammet som gjør kroppen din sterk, fleksibel og velfungerende i voksen alder! 

Hva er FIT OVER 40? 

FIT OVER 40 er et unikt treningskonsept som er utviklet, testet og tilrettelagt for å trene en voksen kropp HELHETLIG STERK, men IKKE på bekostning av funksjon og helse. 

Det vil si først og fremst si at tradisjonelle styrkeøvelser de fleste treningsprogrammer baserer seg på (høyrisiko-øvelsene knebøy og markløft) IKKE er med i opplegget (baseøvelsen benkpress er derimot med). 

Det er lite poeng i å jakte ENORM styrke, eller trene som en styrkeløfter, med mindre du VIRKELIG vil gå den retningen og/eller skal konkurrere. Fordi, du skal være klar over at å trene på den måten kommer med en HØY risiko.

Risikoen er høy for at du går på en solid smell som setter deg ut av spill og som gjør at du ikke lenger kan være operativ i hverdagen. Dette kan jeg si med sikkerhet, både på bakgrunn av min egen skadehistorikk med disse øvelsene og erfaringen jeg har med trening av hundrevis av treningsentusiaster og utøvere opp igjennom årene. (De ALLER FLESTE som kommer til meg med skade- og smerteproblematikk har fått disse problemene i forbindelse med trening av nettopp knebøy og markløft). 

Mange voksne følger rett og slett FEIL TYPE treningsprogram (sett opp imot det de faktisk vil ha ut av treningen sin) og fokuserer altfor mye på høyrisiko-øvelser fremfor funksjonelle øvelser som gjør kroppen helhetlig sterk (og som også HOLDER den frisk og velfungerende). 

FIT OVER 40 er lagt opp rundt dette faktum, og er tilrettelagt for at du skal få effektene du er ute etter (du BLIR sterk og velfungerende), samtidig som risikoen for skade og dannelse av problemområder (kroniske smerter) er MINIMERT.

En stor del av programmets effekt når det kommer til å gjøre kroppen velfungerende, er direkte arbeid med bevegelighet i form av tøyning. Tøying er faktisk noe av det beste du kan gjøre om du ønsker en funksjonell og bevegelig kropp, men er dessverre et område de fleste har for vane å overse (som regel fordi de ikke enda har erfart HVOR viktig dette elementet ER for å holde kroppen sterk og frisk). 

Programmet inneholder derfor tøyeøvelser som du blir satt til å gjøre som «pauseunderholdning» mellom styrkeøvelser. Dette «tvinger» deg til å gjøre ting du (mest sannsynlig) har for vane å stå over, og som i tillegg gjør treningsøktene betydelig mer produktive. (En stor fordel med denne tilnærmingen er at du slipper å utføre egne økter med tøyning, noe jeg vet de fleste kvier seg for å gjøre). 

FIT OVER 40 er enkelt

Skal du ha maksimalt utbytte av opplegget (spesielt om du ikke har mye erfaring fra styrketrening) er det naturligvis noe informasjon du må sette deg inn i før du starter, men dette handler først og fremst om å lære å trene med riktig treningsteknikk. 

Du får derfor detaljerte instruksjonsklipp og illustrasjonsbilder med forklaringer som viser deg hvordan du skal trene på riktig måte. Når du har forstått opplegget og hvordan utføre øvelsene riktig, vil det bli enkelt for deg å trene på riktig måte i praksis. Det er ingenting du trenger å finne ut av på egenhand. Alt er tilrettelagt for deg. 

FIT OVER 40 er effektivt 

Poenget med opplegget er at det skal gi deg effekten du er ute etter, i tillegg til å være tidseffektivt. Sammenlignet med mange typiske styrkeprogrammer er det totale treningsvolumet i dette programmet relativt moderat. En økt vil ta deg rundt 45 minutter å utføre. Vil du trene mer tidseffektivt kan du velge å korte ned på pausene (noe som naturligvis gjør det enda mer tidseffektivt). 

FIT OVER 40 er praktisk

Opplegget baserer seg på grunnleggende utstyr for styrketrening som du finner på alle treningssentre. Du trenger ikke tilgang på fancy treningsmaskiner, så et basic hjemmegym vil også gjøre jobben. 

FIT OVER 40 baserer seg på 3 fullkroppsøkter i uka 

Mange styrkeopplegg baserer seg på 4-5 økter i uka. Det blir ofte for mye når man også ønsker å trene andre ting, eller rett og slett ikke ønsker å dedikere så mye tid til styrketrening. 3 styrkeøkter (der du trener hele kroppen hver gang) i uka er uansett en «sweet spot» for de aller fleste og så lenge du trener som du skal er det mer enn nok til å gi deg resultatene du er ute etter. 

FIT OVER 40 har et konservativt fokus

Det vil si at øvelser som erfaringsmessig har en tendens til å fremprovosere plager og skader er utelatt fra dette opplegget. De klassiske baseøvelsene knebøy og markløft (som for mange er «problemøvelser») er altså IKKE med i opplegget.

FIT OVER 40 unngår «maksing» og veldig tunge løft

Det betyr derimot ikke at det er et fisle-opplegg av den grunn (i slutten av fase 2 er du nede å trener i 5-rep-området med både benkpress og andre "harde" øvelser). Målet med programmet ER å bli sterkere i alle øvelser du trener, og skal du ha optimale resultater er det ikke til å komme unna at du MÅ utfordre og presse deg selv til å stadig overvinne tyngre motstand. Når det er sagt, vil du på sikt komme lengre om du FØRST sørger for å trene inn riktig teknikk i øvelsene du bruker, for deretter å få treningen til å bli en integrert vane i livet ditt. Når DET er på plass vil du være betydelig bedre rustet til å tåle tyngre trening.  

FIT OVER 40 baserer seg på lineær progresjon 

Det vil si at du øker belastning fra uke til uke. Opplegget starter med et høyt antall repetisjoner og lavere belastning (som klargjør sener og ledd for kommende økt belastning). Repetisjonsområdet reduseres fra uke til uke i programmet slik at du enklere kan øke belastning gjennom hele programmet.

FIT OVER 40 består av 8 ukers trening fordelt på 2 ulike faser

Fase 1 (uke 1-4) består av trening med et høyt antall repetisjoner (14-8). I fase 2 møter du NYE øvelser og du trener med et lavere repetisjonsområde (8-5). Siden du får denne variasjonen i intensitet og øvelsesutvalg kan du starte fase 1 igjen etter uke 8, og fortsette å trene programmet så lenge du vil. 

FIT OVER 40 gir deg muligheten til å rehabilitere dine egne plager

Dette gjør du via de spesifikke og tidseffektive rehab-programmene som er inkludert i konseptet. Disse baserer seg på egenmassasje, tøyning og styrkeøvelser du kan gjøre hjemme (eller i kombinasjon med treningsøktene). Programmene du får med som en integrert del av FIT OVER 40 er: «Rehab for rygg», «Rehab for skuldre«, «Rehab for knær» og «Rehab for nakke».

Hvilke resultater kan du forvente av å trene FIT OVER 40?

 • Du kan forvente at kroppen din blir helhetlig sterk, mer bevegelig og ikke minst velfungerende. Effekten av dette igjen er at du tåler det du tar kroppen din med på i hverdagen, på jobb, når du leker med kidsa, eller er aktiv i idrett. FIT OVER 40 gir deg rett og slett treningen kroppen din TRENGER for å «tåle livet».
 • Du får mer muskelmasse på kroppen din. Muskler er nødvendig ikke bare for å «se bra ut», men også for at kroppen skal FUNGERE best mulig. Det er tross alt muskler (i kombinasjon med nervesystemet selvfølgelig) som sørger for at leddene dine stabiliseres og beveges. Å ha nok muskelmasse er kritisk for å opprettholde god helse og kroppslig funksjon.  
 • Mer energi og livsglede i hverdagen. En sterk og velfungerende kropp muliggjør ikke bare det å prestere bedre fysisk. En kropp som fungerer gjør også at hodet (og dermed resten av livet) fungerer bedre. Alle som har hatt en eller flere seriøse skader vet hvor uvurderlig er sterk og frisk kropp er for alt man gjør i hverdagen. 
 • Du motvirker det naturlige forfallet som kommer med økende alder. Riktig trening er som medisin for kroppen og er utvilsomt noe av det viktigste du kan fokusere på for å begrense konsekvensene av økt alder.  
 • Du UNNGÅR de typiske treningsskadene. Selv om langt ifra alle drar på seg problemer av dem, er det veldig mange som blir satt ut av spill av øvelser som markløft og knebøy (og stort fokus på tung trening). Hovedproblemene med disse øvelsene er at korsryggen og/eller knærne ofte blir overbelastet eller skadet. Dette er områder som ofte allerede er blitt utsatt for mye «slitasje» gjennom årene. Av den grunn er disse øvelsene utelatt til fordel for øvelser (og belastningsområder) som er mer skånsomme for leddene. 
 • Du får gjenopprettet god bevegelighet. Dårlig bevegelighet er noe de fleste klager over, men når jeg spør hva de gjør for å motvirke det er svaret som regel «ingenting». Skal du ha god bevegelighet må du som med alt annet i livet gjøre noe med det. Siden jeg vet de fleste ikke dedikerer tid til å tøye, er arbeid med dette området en INTEGRERT del av styrkeøktene (noen ganger lønner det seg med «tvang»). 
 • Du vil mest sannsynlig bli kvitt eksisterende smerter. Mange lever og trener med smerteproblematikk. Dette kan ofte løses med relativt enkle grep. Sammen med FIT OVER 40 programmet får du derfor 4 rehab-programmer du kan bruke ved siden av programmet om du sliter med smerter i skuldre, nakke, korsrygg eller knær. Programmene er tidseffektive og kan gjøres hjemme eller i kombinasjon med styrkeøktene. 
 • Du vil se bedre ut naken. Ikke alle vil innrømme det, men en stor del av grunnen til at de fleste trener er for å se bra ut naken. Når du følger et treningsopplegg som gjør kroppen helhetlig sterk, bevegelig og velfungerende UTEN å skade den, er det bare et tidsspørsmål før kroppssammensetningen blir tilfredsstillende (både for deg selv og for andre). 

Hva er inkludert? Dette får du etter bestilling:

 • FIT OVER 40 programmet kommer som en PDF fil på 50 sider. Her er programmet forklart på en oversiktlig måte. Alle treningsuker og økter er skissert med øvelser, sett, reps og all øvrig informasjon du trenger for å forstå og få maksimalt utbytte av programmet. 
 • Du får i alt 8 treningsuker fordelt på 2 ulike 4-ukers treningsfaser. Når uke 8 er utført, går du tilbake til uke 1 og starter opplegget på nytt, men nå med noe tyngre belastning enn første runde. Du kan altså trene programmet så lenge du vil. Hovedpoenget med konseptet er å få denne nye måten å trene på INTEGRERT i kroppen og hverdagen din. Du lærer rett og slett en ny måte å trene på. 
 • Du får tilgang på tekniske instruksjonsklipp av øvelsene du skal trene. Her blir du vist og forklart eksakt hva og hvordan du skal trene, slik at det blir enklest mulig for deg å trene på riktig måte i praksis (som er essensielt for å trene kroppen sterk uten å skade den i prosessen). 
 • Du får i tillegg 4 enkle og effektive rehab-programmer som viser deg hvordan du selv kan behandle og rehabilitere dine egne plager. (De 4 programmene er «Rehab for rygg», «Rehab for skuldre«, «Rehab for knær» og «Rehab for nakke».)

Klikk på «Legg i handlekurv»-knappen under for å bestille FIT OVER 40

Spørsmål og svar

Jeg har ikke trent så mye styrke tidligere, kan jeg fortsatt følge programmet?

Ja, det kan du. Det er selvsagt et pluss å ha litt bakgrunn fra styrketrening, men det er ikke et krav. Instruksjonsklippene du får med i opplegget er som å ha meg som din personlige coach rett på laptopen eller telefonen, så om du bruker dem flittig og terper teknikk vil du raskt lære å trene på riktig måte. 

Kan jeg trene opplegget om jeg har smerter? 

Ja. Om du har smerter kan du fint trene dette programmet. Programmet er lagt opp på en måte som gjør at du mest sannsynlig vil bli kvitt plagene dine. Følger du i tillegg det eller de rehab-programmene som retter seg mot ditt/dine problemområder, er det stor sjanse for at du vil bli fullstendig rehabilitert og smertefri.

Kan jeg trene opplegget om jeg er skadet?

Er du skadet per dags dato KAN du delta, men her får du selv avgjøre hva du kan/ikke kan gjøre underveis. Dette avhenger av hvor du er i opptreningsprosessen. Er du usikker, ta kontakt via kontaktskjemaet på denne siden der du forklarer skadesituasjonen din, så vil du få oppriktig svar på om programmet passer for deg. 

Kan jeg trene andre ting ved siden av FIT OVER 40? 

Ja, det kan du. Idrett, utholdenhetstrening, etc. kan du fint trene ved siden av opplegget. Poenget med programmet er at du skal få overføringsverdi til det du liker å drive med, enten det er idrett, annen trening eller andre fritidsaktiviteter. God styrke og bevegelighet legger tross alt fundamentet for å fungere og prestere på andre arenaer, så kjør gjerne på med annen trening ved siden av om du ønsker det.  

Er det noen form for instruksjon i opplegget?

Ja. Øvelsene du skal trene blir forklart via tekniske instruksjonsklipp.

Hva slags treningsutstyr må jeg ha tilgang på?

Du trenger kun grunnleggende treningsutstyr du finner på et vanlig treningssenter. Et basic hjemmegym vil også gjøre jobben. 

 • En vektstang (og vektskiver)
 • Frivekter og kettlebells (frivekter kan brukes istedenfor øvelser illustrert med kettlebells)
 • En justerbar treningsbenk
 • Benkpress (eller et rack som du bruker i kombinasjon med treningsbenk) 
 • Kabeldrag (til nedtrekk/roing)
 • Et ab-wheel hjul til rollouts 
 • Rygghev 
 • Massasjerulle og massasjeball (ikke et krav, men anbefalt for optimalt utbytte av oppvarming og rehab-programmer). 

Hvor lenge varer hver økt?  

En økt (inkludert oppvarming) varer rundt 45 minutter. 

Har du andre spørsmål? 

Om det er andre ting du lurer på og ønsker oppklart før du starter programmet, ta kontakt via skjemaet på denne siden så får du svar.